Gisteravond heeft de proeverij plaatsgevonden. Een handjevol leden gingen de uitdaging aan om de verschillen en overeenkomsten te vinden tussen de Rochefort 10, de St. Bernardus Abt12 en de Westvleteren 12!

Voordat we begonnen werden we door Étienne getrakteerd op een Westmalle Extra als aperitief. Een uniek, niet breed verkrijgbaar bier dat smaakt als een kruidig blond bier met een fruitige toets. Toch laag in alcohol (4,8%!).

De quadrupels werden blind geproefd. De kleur en schuimkraag leken als drie druppels water op elkaar. Samen beoordeelden we de andere eigenschappen van bieren A, B en C. Ondanks dat proeven een uiterst subjectieve bezigheid is hadden we toch wat gemeenschappelijke waarnemingen.

Bier A was zoetig, een beetje kersen in de neus en toetsen van karamel in de smaak. Heel goed in balans met een zachte afdronk.
Bier B was ook zoetig maar veel minder aromatisch. De smaak had een iets gebrander karakter dan A en een subtiele banaan toets.
Bier C had een duidelijk aroma van (donker) fruit en bubblegum. De gebrande smaken waren meer uitgesproken dan A en B en daardoor iets scherper (“pikante toetsen”).

De bieren werden geraden in twee rondes; voor het lezen van de smaakbeschrijving en daarna. De wet van de grote getallen bleek van toepassing want de meeste stemmen voor bier A gingen naar Westvleteren 12, voor bier B naar St. Bernardus Abt 12 en voor bier C naar Rochefort 10. Bij onthulling bleek dit ook de waarheid.

Mooi om te merken dat de voorkeuren varieerden hoewel de grootste groep – ook vóór de onthulling al – voor de gehypte Westvleteren 12 ging. Zou het dan toch het lekkerste bier ter wereld zijn? Dit soort proefsessies helpen goed om je zintuiglijke waarneming te beschrijven en jezelf te trainen in wat je precies proeft. We concludeerden dan ook dat het een geslaagde avond was die we zeker een keer met een andere bierstijl gaan herhalen!