Bier brouwen is een leuke hobby waarmee je al snel goede resultaten kunt bereiken. En dat je die resultaten ook op kunt drinken is natuurlijk mooi meegenomen! De meeste brouwers waren eerst bierliefhebbers. En als je liefhebber bent dan lijkt het maken van je eigen godendrank in eerste instantie onbereikbaar. Maar als je eerste brouwsel een mooi kleurtje, wat alcohol en een schuimkraag heeft dan word je mogelijk overvallen door een mengeling van trots en ongeloof: “het smaakt naar echt bier en ik heb het zelf gemaakt!”.
Eenmaal aangestoken door het brouwvirus kom je er na een paar brouwsels achter dat het toch vrij lastig is om een goed bier te brouwen. En grote kans dat je die allereerste poging wat hebt geïdealiseerd. Op dit punt in je brouwcarrière onderscheiden zich twee type brouwers: zij die terugkeren naar liefhebber en zij die verdomme willen snappen waarom het de ene keer beter lukt dan de andere keer en alweer drie optimalisaties in hun hoofd hebben voor de volgende brouwdag.
Brouwen is vakmanschap. Dat kost tijd. En net als bij zoveel dingen in het leven gaat het niet altijd om het einddoel maar om de reis daarnaartoe. Zeker als hobbybrouwer!
Bij onze brouwvereniging vind je medereizigers die elkaar verder helpen. Het is één grote organische databank van kennis en uiteenlopende ervaringen. Maar ondanks al onze verschillen in processen en smaak hebben we één gemeenschappelijke motivatie: het volgende brouwsel moet weer net iets beter zijn dan het vorige!
Frank
Deze post is onderdeel van de column die elke maand op onze verenigingswebsite verschijnt. In de column vertellen leden van het bestuur over brouwervaringen, leuke bierweetjes, recepten, tips en wat meer zij.